El bloc

La paraula ‘bloc’ ve de l’anglesa weblog -logging the web: escriure a la xarxa-.

El TERMCAT el defineix com una pàgina web de caràcter personal, no institucional ni oficial, amb una estructura cronològica, que s’actualitza de forma periòdica i que ofereix informacions o opinions sobre una gran varietat de temes.

Es tracta, doncs, d’un lloc web gratuït, regularment actualitzat que emmagatzema, cronològicament entrades o articles (textos, gràfics, fotos, vídeos…) personals o col·lectius al voltant de temes determinats -o no- que no requereix de cap programa específic d’edició. Les entrades o aportacions hi apareixen en un ordre cronològic invers, és a dir, veiem primer les intervencions més recents.

El bloc permet que qualsevol lector pugui comentar les entrades de l’autor i que aquest pugui respondre-les. Es fomenta, per tant, el treball col·laboratiu i l’intercanvi.

Al marge de les aplicacions didàctiques concretes, els avantatges d’aquestes plataformes són que permet:

– L’edició, publicació i distribució de continguts online
– En ordre cronològic invers
– De forma gratuïta
– Inclou la interacció amb els lectors
– No necessita programari o llenguatges específics
– No té requeriments tècnics
– Presenta una estructuració dels continguts calara i entenedora
– S’hi pot accedir des de qualsevol aparell que disposi de connexió a la xarxa

El bloc o bitàcola té l’estructura d’un diari personal però ofereix possibilitats molt diverses en funció dels continguts, els destinataris i la intenció amb la qual ha estat creat. Pot ser monogràfic, un espai de reflexió, opinió o actualitat, un banc de recursos, una agenda col·lectiva, un espai de treball col·laboratiu, etc.

Representa, en fi, un espai on, qui vulgui i quan vulgui, pot expressar-se lliurement. Un espai molt reeixit darrerament i que ha contribuït a que la gent pugui auto confirmar-se com a periodista amateur.

Deixa un comentari